Om mig / About me

Om mig / About me


Född 1979 på västkusten, Långås, utanför Falkenberg. Bosatt i Umeå sedan 2017. Har en diagnos kallad AMC, som innebär att jag inte kan använda armar och ben så jag målar med penseln i munnen.
Som 16-åring flyttade jag ensam till Stockholm, för att känna om mina vingar bar mig och för att studera Konst & Formgivning på gymnasiet. Varje sommarlov vände jag hemåt och ägnade hundratals timmar på Konstskolan i Halmstad. Efter studenten fortsatte jag studera på olika konstskolor och började även ställa ut min konst i Sverige, Europa och USA.


Som liten fastnade jag vid ett tillfälle i rälsen vid en järnvägsövergång och var sekunder från att bli påkörd av tåget. 2009 drabbades jag av äggstockscancer och livet hängde på en ytterst skör tråd. 2018 opererades en gigantisk sköldkörtel bort ur min hals som höll på att kväva mig. Behöver jag säga att jag vet allt om dödsångest? Jag vet precis hur det är när livet vänder på ett ögonblick. Jag vet hur det känns att befinna sig i bottenlöst mörker utan att veta om jag någonsin kommer se ljuset igen.


Dystra motiv som beskrev sorgen jag bar på efter cancern har långsamt övergått till färgsprakande motiv med mestadels kvinnoansikten. De kräver att bli målade frånvända eller blundande, som för att skydda det vackraste dem har för betraktaren - sina själar.
På ett mirakulöst sätt är jag fortfarande kvar här på jorden och  tacksamheten för det finns i varje penseldrag. Fåglar, nyckelpigor, fjärilar, sländor och humlor vill också vara med i målningarna - dessa små varelser som har haft så stor betydelse för mitt läkande. När jag var orkeslös arbetade dem outtröttligt vid min sida i trädgården, gav mig inspiration och mod att känna tillit till livet igen.

Ett av mina paradis på jorden finns idag hos Kreativ Kollektiv i det underbara röda gårdshuset på Pilgatan 13, mitt i kulturkvarteren Öst på stan i Umeå. Där har jag en stor härlig ateljé att skapa i, och med möjlighet att visa upp vad jag gör för kunder och intressenter. Jag har även en mindre ateljé som jag mestadels använder som kontor. Sedan våren 2019 är jag även ordförande i vår ateljéförening som just nu består av 8 kreatörer. 
 
När jag inte målar så studerar jag till samtalscoach, skriver ned livsbetraktelser, myser med mina katter, vistas i naturen, dagdrömmer och samlar på minnen att bevara i hjärtat. 


....................................................................................................................

Swedish artist, born in 1979. Currently living in Umeå, in northern Sweden. Born with Arthrogryposis, painting with my mouth. Exhibitions in Sweden, Europe and USA. Cancer survivor and death cheater.

Ateljé / Studio:

Kreativ Kollektiv

Pilgatan 13

90331 Umeå

By the courtesy of MFPA I Copyright IdJeLi @ All Rights Reserved